Имотите в Созопол

Цени на апартаменти за продажба в Созопол. Цени на къщи за продажба в Созопол. Цени на парцели в СозополРайони и особености. 

Созопол е разделен на няколко района - четири градски и три извънградски, както и една вилна зона. Районите в града са: Стар град, Нов град, Мисаря и Буджака. 

Старият град е безспорно най-привлекателната и популярна част на града. Но в този район предлагането на имоти е свито, доколкото тук има стриктни ограничения за строителство. Предлагат се за продажба основно къщи, както стари и реновирани, така и съвсем нови, някои от тях построени в типичния възрожденски стил. Голяма част от къщите са паметници на културата и се следи за тяхното опазване и съхранение на вида им. Обикновено къщите са с много малки парцели, нерядко дори двор изобщо липсва, а къщата се продава само със земята, върху която е построена. Друга особеност е, че повечето къщи са редови, или "на калкан". Понякога в Стария град се предлагат за продажба етажи от къщи, а в съвсем редки случаи могат да бъдат намерени парцели или апартаменти. Цените на имотите в Стария град са по-високи от останалата част на града, почти винаги са около и над 1000 евро/кв.м застроена площ.

Новият град е район, който се развива от началото и средата на миналия век, когато градът започва да нараства и Старият град, същинската антична Аполония, по-късно Созополис, вече е тесен за жителите. Към края на века в Новия град вече живее по-голямата част от местното население. И тук сградите са предимно еднофамилни или двуфамилни къщи, а през последните години се построиха и жилищни сгради с апартаменти. Намирането на свободен парцел за строителство в Новия град не е лесно, затова често се строи на мястото на стари къщи срещу обезщетение за собствениците на земята. В такива сгради нерядко апартаментите се продават още преди напълно да е завършено строителството. Търсенето е голямо, защото инфраструктурата в Новия град е добре развита и уредена, плажовете са близо, близо е и Стария град. Цените на апартаментите в Новия град на Созопол в зависимост преди всичко от изгледа и етажа, са средно от около 700 до 850-950 евро/кв.м. Къщите в Новия град също не са с много големи дворове, обикновено около 300 кв.м. Къщите биват както самостоятелни, така и на калкан. Цените на къщите в Новия град обикновено не се определят на квадратен метър, а по-скоро зависят от местоположението, големината на двора, годината на строителство, изгледа. Свободни парцели за строителство в Новия град, както казахме, рядко могат да бъдат намерени и цената може да достигне до 300 евро/кв.м и повече за имоти с топ-локации.

Мисаря е нов район на града, естествено продължение на Новия град в югозападна посока. Кварталът е урбанизиран с общ устройствен план, в който е предвидено тук да бъдат изградени автогара, поликлиника и други обществени и търговски обекти, а жилищните сгради са с максимална височина до 10 метра, разположени в парцели средно от 300 до 450 кв.м. Преди няколко години кварталът започна постепенно да се застроява, засега в близката до Новия град част, тъй като там е изградена необходимата инфраструктура. Предлагат се за продажба основно апартаменти и парцели. Цените на апартаментите започват от около 600 евро/кв.м, средно са около 700-750 евро/кв.м. Цените на парцелите са от 80 до 120 евро/кв.м. Мисаря е малко по-далеч от плажа, за различните му райони от 8 до 10-12 минути пеша, но затова пък се очертава като един тих и спокоен район без натоварен трафик и шумни увеселителни обекти. 

Буджака, четвъртият квартал на града, е един район, който силно се отличава от останалите три по своята ниски плътност и височина на застрояване. Затова и повечето имоти тук са с хубава гледка към морето. В близката до Созопол част строителството е в по-съвременен стил, по-градски тип, но на полуострова като че ли е по-близко до атмосферата на Стария град. Районът е осезаемо по-зелен, по-живописен и спокоен от централните части на града. Буджакът е доста голям район, започва от Южния плаж на Созопол и свърша до плажа Каваците, но в най-отдалечената си точка е на около 3 км от центъра на града и около 2 км от най-близкия плаж. През сезона е достъпен обществен транспорт - автовлакче, което пътува от и до централната част на града на всеки 30 минути. Доскоро Буджака можеше да бъде разглеждан като крайградски район, но през последните години тук живеят целогодишно все повече, в това число и местни хора. Ето защо го причисляваме към градските квартали. В Буджака се предлагат за продажба всякакъв тип имоти - апартаменти, къщи в комплекси, самостоятелни къщи, урегулирани парцели, а също и парцели, които подлежат на регулация. Цените на апартаментите в Буджака започват от средно около 625 евро/кв.м, но могат да достигнат и над 1000 евро/кв.м за апартаменти на абсолютна първа линия. Редовите къщи и къщите в комплекс без самостоятелен двор обикновено са на цени от 100 000 до 180 000 евро. Самостоятелните къщи с двор са доста по-скъпи, от 250 000 до 600 000 евро. Парцелите в Буджака са на цени от около 80 евро/кв.м до около 120 евро/кв.м, но могат да се намерят и добри парцели с изглед към морето за около 60 евро/кв.м. Парцелите на първа линия са рядкост и са на по-високи цени, приблизително от 150 евро/кв.м.

Крайградските райони на Созопол могат да бъдат наречени с имената на различни местности - Мапи, Ачмалъци, Герени, Света Марина, Каваците, Синетудис и пр., но тъй като те са малко известни на широката аудитория, предпочитаме да ги обединим в три по-значими от гледна точка на предлагането на недвижими имоти района - Царски плаж, Каваците и Дюни.

Царски плаж е добилото популярност наименование на плажа в залива между Созопол и Черноморец. С широка известност са и къмпингите Градина, който попада в землището на гр.Черноморец и Златна рибка. Строителството в този район е сравнително отскоро, характерно е с по-големите си мащаби - строят се затворени комплекси с голям брой апартаменти и собствена инфраструктура. Най-големият от тези проекти е комплексът Санта Марина, който на изток вече почти достига до Новия град. С изключение на Санта Марина повечето от тези комплекси са ваканционни и не са подходящи за целогодишно ползване. Цените на апартаментите в района на Царски плаж са по-високи от средните цени в градските райони на Созопол, тъй като те почти по правило са на първа линия. Има малко изключения, обикновено свързани с промоционални акции на етапа на строителство на комплексите.

Каваците е районът край залива на юг от Буджака, и макар в една част плажът да се нарича Каваците, в друга Смокините, а в трета Веселие, то плажната ивица е една и съща, затова обобщаваме местността под името, с което е най-популярна - Каваците. Районът е доста разнороден, тук има както стари и нови къмпинги, така и нови, големи комплекси, еднофамилни частни домове, хотели. Като цяло е предпочитан район за лятна почивка, защото плажът е известен като един от най-добрите на юг от Бургас. Далеч е от шума и суетата на града и в същото време има и обществен транспорт до центъра на Созопол. Най-големият комплекс тук е Грийн Лайф Бийч Резорт - разположен на територия от приблизително 125 дка, комплекс от затворен тип, с много добра собствена инфраструктура. Средната цена на апартаментите е около 700-800 евро/кв.м на етап на строителство до малко над 1000 евро/кв.м за готови или обзаведени апартаменти. Цените на парцелите са около 100 евро/кв.м.

Дюни и Алепу са райони, разположени в южния край на землището на Созопол, по протежението на едноименните плаж и блато-лагуна. Малко са предложенията за продажба на апартаменти в този район, предимно в комплекса на първа линия Свети Тома, на цени около и над 1000 евро/кв.м. Повече предложения има за продажба на парцели, както урегулирани, така и земеделски земи с възможна промяна на предназначението. Цените на парцелите започват от около 15 евро/кв.м и стигат до 120-130 евро/кв.м.

Куку баир е вилна зона, разположена до главния път Бургас-Царево. Макар и да има целогодишно живеещи в зоната, то тя е по-скоро подходяща за лятно обитаване - улиците не са асфалтирани и при дъжд и сняг са трудно проходими. В Куку баир се предлагат за продажба къщи и парцели в регулация на цени от 25-30 евро/кв.м.

 

*Преобразуването или цитирането на цялото или част от съдържанието на този текст за публични или комерсиални цели е допустимо само с наше изрично писмено съгласие.

 Бързо търсене в имоти за продажба:

Населено място:

Райони и квартали:
Тип имот:

EUR

EUR


Агенция за недвижими имоти в Созопол с основна дейност продажба на апартаменти на морето. Ние не предлагаме просто оферти за продажба на имоти в Созопол. Предлагаме пълна информация за предимствата и недостатъците на всеки един обект: коя покупка е изгодна и коя е по-скоро рискова. Защото сме местни и знаем всичко за пазара на недвижими имоти в Созопол.


Апартаменти с изглед море в Созопол Апартаменти на първа линия море в Созопол Евтини апартаменти на морето до 30000 евро Евтини студиа в Созопол Евтини апартаменти в Созопол